Tisztelt Látogató!

Megtiszteltetés számunkra, hogy megtekinti a Nagyvázsonyi Települési Értéktár – ba található értékeinket.

Magyarország Országgyűlése a magyar nemzet egységétől vezérelve, törvényben fejezte ki azon szándékát, (A magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. Törvény.) hogy életre hívja a Magyar Értéktárat. Ezen törvény felhatalmazta a települési Önkormányzatokat, hogy hozzák létre a Települési Értéktár Bizottságokat, melyek feladata a helyi értékek összegyűjtése.

Nagyvázsony Község Önkormányzata is létrehozta a Települési Értéktár Bizottságát, melynek feladata a településen fellelhető nemzeti értékek azonosításának szervezése, valamint az értékek adatait tartalmazó gyűjtemény, a Települési Értéktár létrehozatala. Az 2013 decembere óta működő bizottság eddigi munkája során 12 települési érték adatait dolgozta fel és továbbította a Megyei Értéktár Bizottság elé, melyeket a következő tablókon tekinthetik meg.

Ezen értékek közül három nagyvázsonyi értéket, a Kinizsi várat, a Pálos kolostort és a Nagyvázsonyban készült Pálos kódexeket, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlése által létrehozott Veszprém Megyei Értéktár Bizottság, – 2015. augusztus 25. kiadott oklevelek alapján – felvette Veszprém megye értékei közé.
(www.vpmegye.hu/letoltesek/ertektar/vmertektar/vm_ertektar.pdf)