Közéleti Kávéház dr. Virág Zsolt miniszteri biztossal

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő köszöntőjében kiemelte, hogy Nagyvázsony élen jár a pályázati fejlesztések megvalósításában, a turisztikai területen pedig országos szinten is egyedülálló projekt a Kinizsi Vár fejlesztése. A Miniszterelnökség intézményének, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit kft-nek miniszteri biztosa, dr. Virág Zsolt az alábbi sajtóközleményben értékelte a közéleti kávéház október 24-i alkalmát:

 

 

  1. október 24.

 

 

Sajtóközlemény

 

KÖZÉLETI KÁVÉHÁZ A nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram A NAGYVÁZSONYI KINIZSI-VÁRAT érintő fejlesztésEIRŐL

 

 

Közéleti kávéház keretében került sor 2018. október 24-én a nagyvázsonyi vár fejlesztéseinek bemutatására. Az eseményen részt vettek az önkormányzat képviselői, a sajtó munkatársai, valamit minden érdeklődő. Fábry Szabolcs polgármester köszöntője után dr. Virág Zsolt miniszteri biztos ismertette a projekt főbb elemeit, majd kötetlen beszélgetés keretében folytatódott tovább a rendezvény.

 

A nagyvázsonyi vár turisztikai célú fejlesztése (GINOP 7.1.1-15-2017-00031) a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében zajlik. Az épület 1 016 000 000 forint európai uniós forrásból újul meg. A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között található középkori vár fejlesztésének célja az emblematikus épület történeti tereinek rekonstrukciója és a korabeli életet bemutató kiállítás tartalom fejlesztése, a várat, a vár urát, Kinizsi Pált és úrnőjét övező legendák bemutatása, valamint a turisztikai szolgáltatások bővítése és egyedi turisztikai élményelemek kialakítása, amely a látogatók számára a kulturált pihenést, ismeretszerzést és a szabadidő minőségi eltöltését szolgálja.

 

 

A vár infrastrukturális fejlesztésének elemei

 

A várban a Nyugati és az Északi Palota épületének, valamint a Belső kaputorony falainak magasításával az egykori épületek földszinti terei rekonstruálásra kerülnek, az emelet helyiségei építészeti részletekkel és térrekonstrukciós elemekkel visszaidézhetőek. A belső udvart övező épületszárnyak emeleti helyiségeit a visszaépített árkádíves loggián keresztül lehet majd megközelíteni.

A Vár utca felöli, a várat kitakaró, elavult pénztárépület elbontásra kerül, és a benne lévő funkciók átkerülnek a már meglévő Kirendeltségi épületbe. A várhoz tartozó épületben kialakításra kerül egy ajándékbolt, kávézó és a vendégek részére vizesblokk (akadálymentes mosdóval). A tervezett átalakítás a belső tereket, a tetőteret és az épület főhomlokzatát érinti. A funkciók elhelyezésekor fontos szempont volt a meglévő, kialakult belső elrendezés megőrzése. A tetőtér részleges beépítésével lehetővé válik a Várjátékokban résztvevő szereplők számára öltöző és vizesblokk kialakítása.

 

A turisztikai fejlesztés elemei

 

A fejlesztés során megtörténik a vár történeti tereinek rekonstrukciója, újabb fedett terek jönnek létre és innovatív, egyedi módon, élményszerűen (például makettek, holografikus ábrázolás, különböző multimédiás eszközök, megfogható, kipróbálható tárgyak, több érzékszervre ható megoldások segítségével) kerül bemutatásra a vár története, a várhoz kapcsolódó megtörtént események és legendák (mindenekelőtt Kinizsi Pálról), a Pálos Rend szerepe Nagyvázsonyban, a korabeli élet jellemzői. A lakótoronyban megújulnak, számos új (replika) bútorral és tárggyal gazdagodva az enteriőrök. A tervek szerint vetítőterem, múzeumpedagógiai helyiség, a várkápolnával kiegészülő rendezvényterem – melynek dísze a rekonstruált Mátyás-címeres kályha lesz – és szabaduló szoba is kialakításra kerül. A lakótorony tetején az előzetes tervek szerint kilátópont létesül.

A fejlesztés eredménye egy komplex, egyedi atmoszférájú, versenyképes és fenntarthatóan üzemeltethető turisztikai attrakció lesz, elősegítve a látogatók körének bővülését, a településen és a régióban tartózkodó turisták tartózkodási idejének és költésének növelését, a szezonalitás mérséklését.