Posta Múzeum

Írta: Super User on . Beküldve: Kiállítások

A faluképi jelentőségű műemléképületben 1968 óta láthatóak hírközlés-történeti kiállítások. Állandó kiállítása, a Balaton-felvidék hírközlési emlékei a Balaton-felvidék posta- és távközléstörténetének tárgyi emlékeit, valamint dokumentumait mutatja be, lehetőséget kínálva néhány régi telefon használatára és a postamúzeumi CD-ROM-kiadványok megismerésére.

 

Nyitva tartás: Április 15-től október 15-ig hétfő kivételével 10-18 óráig.
 
Keresse kombinált jegyeinket a Kinizsi Vár jegypénztárában!

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Írta: Super User on . Beküldve: Kiállítások

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Nagyvázsony
Az utolsó tulajdonosáról Schumacher-háznak nevezik azt a jellegzetes nagyvázsonyi épületet, amely 1825-ben lett kész, és a város egyik különleges színfoltja. A tavasztól őszig látogatható szabadtéri kiállítóhely udvari homlokzatán mellvédes, törpeoszlopos tornác húzódik, amelyet az utcáról és udvarról is megközelíthetsz. Innen lehet bejutni a lakótérbe, minden helyiségbe külön bejáraton keresztül. Középen a szabadkéményes füstelvezetésű konyha található, a Bakony és a Balaton-felvidék falvaiban jellemző hasáb alakú kemencével és takaréktűzhellyel (sparherd). A helyiségben egy ünnepi alkalom ebédfőzésének kulisszatitkairól kapsz hiteles képet. Az épület kamrájában megtekinthetők az élelmiszerkészítés és feldolgozás eszközei, többek között a kenyérsütés kellékei is.

A lakószobában magad elé képzelheted a parasztiparos gazda alakját, aki a tavasztól őszig gazdálkodott, abból származó jövedelmét pedig ősztől tavaszig a szövés által keresett jövedelemmel egészítette ki: a takácsszövőszék a helyiség egyik különleges darabja, az utolsó vázsonyi takácsmesteré, Szauer Ágostoné volt. A tisztaszobában helytörténeti kiállítás, a pincében a szőlőművelés és bortárolás eszközei, a lakóházzal szemközti istállóban egy nagyvázsonyi rézműves-dinasztia utolsó képviselőjének, Pintér Rudolf rézművesnek teljes szerszámkészlete fogadja a látogatót.


Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Írta: Super User on . Beküldve: Kiállítások

Néprajzi Múzeum vagy Tájház vagy Schumacher ház. Ki hogyan ismeri. Az épületet Mária-Terézia adományozta a betelepített König családnak. Tavasztól őszig látogatható.