Iskolásoknak

Programkínálat a nagyvázsonyi Kinizsi Várban

Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt!

Szerethető kalandozások a múltba

Felidézzük a múltat! Időutazás iskolásoknak, családoknak egyaránt!

Ki ne hallott volna a hős, vitéz Kinizsi Pálról, Mátyás király Fekete seregének híres vezéréről? Kinizsi a magyar történelem egyik legismertebb hadvezére volt, olyan hős, aki kiváló hadvezéri képessége, rendkívüli, legendás ereje és sorozatos győzelmei révén napjainkra mondai alakká vált. Kinizsi élete során egyetlen csatát sem vesztett el, ami az egész világon ritkaságszámba megy.

A nagyvázsonyi vár legdicsőségesebb uráról, az összes csatáját győztesen megvívó Kinizsi Pálról kapta a nevét. Kinizsi Budáról Itáliába vezető út mentén fekvő Vázsony várát a hozzá tartozó birtokkal 1472-ben hűségéért kapta meg. A „Kinizsi várat” ezt követően palotával, barbakán-szerű kapuvédőművel egészítette ki, majd 1478-ban, mikor pálosokat telepített a mezővárossá kinevezett Vázsonyba, kolostort és templomot építtetett számukra.
 
Hogyan mutathatnánk be leghitelesebben a reneszánsz kort a gyermekeinknek, mint a valós várfalakon belül? Az egész évben látogatható Kinizsi vár számos érdekes programmal várja a csoportokat és családokat.
Évek óta igen nagy népszerűségnek örvend a Balaton felvidék gyönyörű dombjai között elhelyezkedő vár, mely egész évben várja a turistákat. Tavasszal elkezdődnek az osztálykirándulások, tanulmányi utak, nyáron főként a családok választják tartalmas és izgalmas családi túraként a vár programjait.

Igény szerint vezetett idegenvezetést, vár túrát szervezünk történelem tanárok bevonásával, íjászkodással, pénzveréssel, viaszpecsét-nyomással, de akár lovaskocsikázással egybekötve.
A vár kápolnájában 2016 év végéig megtekinthető a Történelmünk nagyjai című kiállítás, mely 33 nagy magyar hősnek, hősnőnek állít emléket. Túri Török Tibor alkotóművész mellszobrai István királytól, Petőfi Sándoron keresztül egészen Puskás Öcsiig azokat örökítik meg azokat a történelmi alakokat, akik sokat tettek hazánkért, a magyarokért. A szobrokat időrendi sorrendben láthatóak, a történelmi időutazást tájékoztató táblák segítik.
A Kinizsi vár közvetlen szomszédságában áll a Pálos kolostor, mely már látogatható. Itt található Kinizsi eredeti sírhelye is.

Nagy élményt jelent a csoportok számára a vár mellett található Posta Múzeum megtekintése is, ahol állandó postatörténeti kiállítás várja a látogatókat, lovas-postakocsival, régi, kipróbálható telefonközpontokkal. Tárlatvezetés igényelhető.

Szintén a vár mellett 100 méterre található a Néprajzi Múzeum, ahol helytörténeti kiállítás, rézműves műhely kalauzolja a kirándulókat a múlt mezején.

Fakultatív programként 10 fő feletti létszám esetén a Kovács Múzeum is fogad látogatókat. Itt a kovácsmesterségről, annak fortélyairól tudhatnak meg mindent a gyerekek.

 A Kinizsi várat évente közel 50 000 fő látogatja meg, akik a mesterségek bemutatóin, a történelmi mondákon és gasztronómiai fesztiválokon keresztül újra élik a reneszánsz kort, a fiúk lovagok és vitézek, a lányok hercegnők lesznek egy-egy napra.

Tematikus fesztiváljainkon lovagi tornával és korhű bemutatókkal várjuk a látogatókat, reneszánsz zene, táncház, sólyom bemutató, lovas programok és nem utolsó sorban gasztronómiai ínyencségek.

Aki több napos programot szervez, annak ajánljuk a vártól pár méterre lévő Turistaszállót, mely 40 fő elszállásolására alkalmas tiszta, szép környezetben.

Csoportos bejelentkezés, információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.  
Telefon: 06/20/2781907
Aktuális : www.kinizsivar.hu
 
Kövess minket a facebookon: https://www.facebook.com/kinizsivarnagyvazsony?fref=ts